Przyroda Maroka

Przyroda Maroka

852
Przyroda Maroko

Roślinność Maroka jest nadzwyczaj różnorodna, co znowu ma związek z geografią kraju. Mamy tu wysokogórskie alpejskie łąki, gęste lasy, stepy na obrzeżach Sahary i oazy na pustyni. Karłowaty dąb, kolczaste krzewy, maquis, niskopienne rzadkie lasy z dębu korkowego i kamiennego – oto charakterystyczna dla Maroka roślinność.

Większość lasów rośnie na północnym zachodzie i w górach. Roślinność Maroka bardzo ucierpiała na skutek działalności człowieka. Ogólna powierzchnia lasów nie wynosi obecnie więcej niż 10% powierzchni kraju.

W podgórskich i stepowych rejonach Maroka rośnie unikalne drzewo Argania kolczasta, zwana także żelazną. Z jej owoców, podobnych do żółtych śliwek, wytwarza się jeden z najdroższych w świecie olejów roślinnych, porównywalny, jeśli chodzi o cenę, z czarnym kawiorem i truflami. Wykorzystuje się go jako lekarstwo i środek kosmetyczny, którego odmładzające właściwości zostały potwierdzone przez europejskich kosmetologów.

Niezwykły jest widok niewielkich stad kóz, które z powodu braku trawy włażą na gałęzie Arganii i zjadają jej liście i owoce. Dlatego pasący kozy zmuszeni są przeganiać swoje stada od drzewa do drzewa.

W Maroku spotykamy jeszcze jedną unikalną roślinę – szczególny rodzaj stepowej ostnicy esparto (Stipa tenacissima), nazywanej także alfą. Pokrywa ona północno-wschodnie stepy kraju i jest wykorzystywana do wyplatania sznurków i koszy. Poza tym włókna roślinne esparto służą do wytwarzania wysokojakościowego papieru i sztucznego jedwabiu.

W centralnej części gór Ar-Rif, na północy Średniego Atlasu i wschodzie Wysokiego Atlasu występuje w obfitości cedr atlaski (Cedrus atlantica), bardzo ceniony ze względu na swoje aromatyczne drewno, posiadający właściwości antyseptyczne i znajdujący zastosowanie także przy produkcji kosmetyków.

W Maroku uprawia się wszystkie rodzaje cytrusów, banany, brzoskwinie, oliwki, których jakość i charakterystyczny smak znane są daleko poza granicami tego afrykańskiego kraju. Generalnie gleba Maroka jest wyjątkowo żyzna (z wyjątkiem ziem znajdujących się w pobliżu Sahary) i rośnie na niej nieomal wszystko, zwłaszcza przy sztucznym nawadnianiu.

W dolinie Dades od tysiącleci rosną w obfitości palmy daktylowe; Marokańczycy są przekonani, że są to najsmaczniejsze daktyle na świecie.

Zwierzęcy świat Maroka jest dość ubogi. Wiele zwierząt, zamieszkujących dawniej terytorium tego kraju, zostało wytępionych przez człowieka albo po prostu wymarło. Zubożenie świata zwierzęcego dokonało się nie tyle na skutek polowań, co raczej rolniczej działalności człowieka. Ta część kontynentu afrykańskiego może się jedynie pochwalić wielką różnorodnością ptaków, które znajdują tutaj schronienie podczas swoich sezonowych przelotów między Europą i Afryką.

Na całym terytorium kraju występują w dużej obfitości różnorodne owady, wśród których należy wyróżnić szarańczę („pasikonik marokański”), której okresowe naloty z południa i wschodu przynoszą ogromne szkody rolnikom. Także bezkręgowce, płazy i gady, reprezentujące różnorodne gatunki śródziemnomorskie, licznie występują w tej części kontynentu. Na południu kraju kolonie gryzoni stanowią ogniska zapalne ciężkich chorób.

W górskich rejonach można spotkać dzikie świnie i króliki, małpy, rzadziej pantery.

PODZIEL SIĘ