• Al-Mamlakah al-Maghribiyyah
    Pod tym zawiłym pojęciem kryje się
    znany wszystkim kraj - Maroko

Rady dla turystów wybierających się do Maroka »

Rady dla turystów
Nie wymieniajcie pieniędzy na ulicach - z pewnością zostaniecie oszukani. Starajcie się zawsze mieć przy sobie drobne, inaczej możecie mieć kłopoty przy zakupie rozmaitych drobiazgów. czytaj więcej...

Miasta Maroka »

Rabat
Rabat   Marrakesz   Agadir   Casablanca   Tanger   Fez   Essaouira    Meknes
Rabat jest stolicą Maroka, kulturalnym i przemysłowym centrum kraju. Miasto liczy sobie ponad półtora miliona mieszkańców. czytaj więcej...
Przewodnik po Maroku - Praktyczne Informacje

  Wskazówki dla turystów z Polski »

Samolotem: najlepiej i najszybciej z Katowic i Warszawy Lufthansą lub Air France do Casablanki. czytaj więcej...

  Transport w Maroku »

Podróżowanie koleją marokańską jest zupełnie komfortowe i stosunkowo tanie. czytaj więcej...

  Pieniądze w Maroku »

Narodową walutą królestwa Maroka jest marokańska dirhema (DH). czytaj więcej...

  Zakupy w Maroku »

Maroko nie pozostawi obojętnymi tych, którzy mają zwyczaj przywozić z podróży do domu masę interesujących rzeczy. czytaj więcej...

  Marokańskie święta »

Święta w Maroku podzielić można na dwie podstawowe grupy: narodowe i religijne. czytaj więcej...

  Kuchnia marokańska »

Kuchnia odzwierciedla bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. czytaj więcej...

Kuchnia marokańska

Kuchnia odzwierciedla bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. Typowe potrawy to kuskus z warzywami, ciecierzycą i kurczakiem lub baraniną, tadżin (gulasz mięsny lub rybny) i harira (pikantna zupa z soczewicy i jagnięciny). Warte spróbowania są też brochette (marynowane kawałeczki mięsa), kefta (chleb do maczania w harirze lub tadżinie) i pastilla (mięso gołębie na ostro w specjalnym cieście). Deser to naleśniki smażone w głębokim tłuszczu lub kaab el ghzal (rogalik nadziewany pastą migdałową, polany lukrem).